Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Udělejte si domácí zdravější verzi vánočky

Bez vánočky si málo kdo umí Vánoce představit, a proto tu pro Vás máme zdravější verzi Vánočky i s návodem na jednoduché pletení. Vyzkoušejte ji!

Udělejte si domácí zdravější verzi vánočky

Suroviny:

250 ml mléka

1 vejce

2 žloutky (bílky necháme na potření)

90 g másla (pokojové teploty)

500 g hladké špaldové mouky

100 g celozrnné špaldové mouky

100 g kokosového cukru (může být i klasický)

1 sáček sušeného droždínebo ½ droždí čerstvé

2 špetky soli

hrst rozinek

plátky mandlí na posypání





Postup:

Pokud máte domácí pekárnu, je postup opravdu jednoduchý. Do nádoby z pekárny dejte postupně všechny suroviny, jak jsou psané po sobě (mléko, vejce, máslo pokojové teploty, mouku, cukr, droždí, sůl, rozinky). Na pekárně nastavíme program „těsto“.

Pokud nemáte pekárnu a použijete klasické droždí je postup následující:

Utřete žloutky s máslem, solí a kokosovým (krupicovým) cukrem a dobře promícháme. Přidáme mouku, uděláme v ní důlek a do něj nalijeme mléko, do mléka nadrobíme droždí a mícháme těsto. Poté přidáme rozinky a důkladně těsto zpracujeme. Těsto zakryjeme utěrkou, necháme na teplém místě (např. pod peřinou) a necháme vykynout na cca dvojnásobek.

Až máme těsto vykynuté (z pekárny nebo klasicky) pustíme se do pletení. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a vyválíme je na stejně dlouhé prameny. Prameny si „očíslujeme“ podle obrázku dole a prohodíme pramen č. 1 s pramenem č. 3, potom prohodíme pramen č. 2 a pramen č. 4. A pořád dokola, dokud nebudeme u konce. Poté prameny spojíme a konce schováme pod vánočku.



Potřeme bílky, posypeme plátky mandlí a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 minut.

Tip: Do vánočky můžete přidat citrónovou kůru, kandované ovoce nebo třeba ořechy.

Veselé Vánoce!






Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít