Proč jíst řepu a co dobrého z ní připravit?
Z řepy se dají připravit skvělá jídla nejen na slano. Naše tři nejoblíbenější a nejrychlejší jsme Vám sepsali v tomto článku.

Řepa
obsahuje velké množství draslíku, zinku a vlákniny. Dále řepa obsahuje i
vitamín B a C. Řepa má pozitivní vliv na krevní tlak, srdce, kvalitu vlasů a
také nehtů nehtů. Řepa zlepšuje trávení a celkově střevní prostředí.
Energetická hodnota 189 KJ na 100 g
Bílkoviny 2 g
Sacharidy10 g
Tuky 0,1 g
Vláknina 3 g
A co zdravého a rychlého si z ní připravit?
1. Řepové lasagne s mozzarellou
Suroviny na 2-3 porce:
asi 1 kg červené řepy
250 g mozzarelly (2 balení)
sůl, pepř, olivový olej, provensalské koření
Postup:
1. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (asi 3 mm).
2. Nachystáme si ohnivzdornou zapékací mísu s víkem a dno pokapeme lehce olivovým olejem.
3. Na dno mísy skládáme řepová kolečka, aby nám tam nevznikla ani jedna skulinka a potom na ni nadrobíme asi 1/3 mozzarelly. Tuto vrstvu osolíme, opepříme a posypeme provensalským kořením.
4. Tento postup opakujeme ještě 2x.
5. Lasagne pečeme na 200°C cca 50 minut. V ohnivzdorné mísy bude voda z řepy, tu můžeme z mísy vylít.
2. Řepové palačinky na sladko nebo na slano
Suroviny na palačinky (cca 10 palačinek):
200 g uvařené řepy
500 ml mléka
200 g špaldové mouky
3 vejce velikosti M
špetka soli
(do poloviny těsta jsem dala kakao)
Skvělé s:
javorovým sirupem a ořechy
nebo třeba s tvarohem a ovocem
Postup:
Řepu si oloupeme, nakrájíme na kostečky a vaříme cca 15 minut. Potom vodu z řepy slijeme a řepu rozmixujeme dohladka. Rozmixovanou řepu smícháme s vejci, mlékem, moukou (tu přesypeme přes menší sítko) a špetkou soli. Vznikne nám těsto stejné jako na palačinky – jen bude krásně růžové, to opékáme na pánvi stejně jako obyčejné palačinky.
3. Pečená kořenová zelenina na medu a rozmarýnu
Suroviny na tuhle skvělou přílohu:
řepa, mrkev, celer
med, olivový olej
rozmarýn
sůl
Postup:
Zeleninu si oloupeme a nakrájíme na drobné kostečky nebo třeba hranolky (čím menší, tím se udělají rychleji). Uděláme si marinádu z olivového oleje trošky medu, soli a rozmarýnu a polijeme jím zeleninu, kterou dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 200°C cca 45 minut (záleží na jak velké kousky máte zeleninu nakrájenou).