Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Proč jíst řepu a co dobrého z ní připravit?

Z řepy se dají připravit skvělá jídla nejen na slano. Naše tři nejoblíbenější a nejrychlejší jsme Vám sepsali v tomto článku.

Proč jíst řepu a co dobrého z ní připravit?

Řepa obsahuje velké množství draslíku, zinku a vlákniny. Dále řepa obsahuje i vitamín B a C. Řepa má pozitivní vliv na krevní tlak, srdce, kvalitu vlasů a také nehtů nehtů. Řepa zlepšuje trávení a celkově střevní prostředí.


Energetická hodnota 189 KJ na 100 g

Bílkoviny 2 g

Sacharidy10 g

Tuky 0,1 g

Vláknina 3 g


A co zdravého a rychlého si z ní připravit?


1. Řepové lasagne s mozzarellou

Suroviny na 2-3 porce:

asi 1 kg červené řepy

250 g mozzarelly (2 balení)

sůl, pepř, olivový olej, provensalské koření


Postup:

1. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (asi 3 mm).

2. Nachystáme si ohnivzdornou zapékací mísu s víkem a dno pokapeme lehce olivovým olejem.

3. Na dno mísy skládáme řepová kolečka, aby nám tam nevznikla ani jedna skulinka a potom na ni nadrobíme asi 1/3 mozzarelly. Tuto vrstvu osolíme, opepříme a posypeme provensalským kořením.

4. Tento postup opakujeme ještě 2x.

5. Lasagne pečeme na 200°C cca 50 minut. V ohnivzdorné mísy bude voda z řepy, tu můžeme z mísy vylít.






2. Řepové palačinky na sladko nebo na slano

Suroviny na palačinky (cca 10 palačinek):

200 g uvařené řepy

500 ml mléka

200 g špaldové mouky

3 vejce velikosti M

špetka soli

(do poloviny těsta jsem dala kakao)



Skvělé s:

javorovým sirupem a ořechy

nebo třeba s tvarohem a ovocem


Postup:

Řepu si oloupeme, nakrájíme na kostečky a vaříme cca 15 minut. Potom vodu z řepy slijeme a řepu rozmixujeme dohladka. Rozmixovanou řepu smícháme s vejci, mlékem, moukou (tu přesypeme přes menší sítko) a špetkou soli. Vznikne nám těsto stejné jako na palačinky – jen bude krásně růžové, to opékáme na pánvi stejně jako obyčejné palačinky.




3. Pečená kořenová zelenina na medu a rozmarýnu

Suroviny na tuhle skvělou přílohu:

řepa, mrkev, celer

med, olivový olej

rozmarýn

sůl


Postup:

Zeleninu si oloupeme a nakrájíme na drobné kostečky nebo třeba hranolky (čím menší, tím se udělají rychleji). Uděláme si marinádu z olivového oleje trošky medu, soli a rozmarýnu a polijeme jím zeleninu, kterou dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 200°C cca 45 minut (záleží na jak velké kousky máte zeleninu nakrájenou).



Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít