Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Proč je důležité jíst bílkoviny?

Nízký příjem bílkovin neznamená pouze to, že Vám neporostou svaly...

Proč je důležité jíst bílkoviny?

Bílkoviny neboli proteiny tvoří společně se sacharidy a tuky tři základní makroživiny, ty jsou pro náš život opravdu důležité. Těmito třemi makroživinami se budeme zabývat postupně v následujících článcích. Dnes začneme bílkovinami.

Bílkoviny jsou stavebním prvkem všech tkání. Jsou důležité pro aktivního sportovce i pro člověka, který se hýbe málo. Nedostatek nebo i nadbytek bílkovin může vést až ke zdravotním problémům, proto bychom si příjem bílkovin měli alespoň orientačně hlídat a mít tuto skutečnost na paměti.





Bílkoviny jsou důležité pro růst svalové hmoty a také například pro regeneraci. Pokud máte nízký příjem bílkovin, neznamená to pouze, že vám neporostou svaly, ale jsou pak i ochablé (to může nastat při dlouhodobém zanedbávání příjmu bílkovin). Bílkoviny mají vliv i na procento tělesného tuku v těle, čím více svalové hmoty, tím lépe se spaluje tuk. Chcete zhubnout? A jíte dostatečné množství bílkovin?


Pojďme se podívat, jak by měl takový denní příjem bílkovin vypadat:


Minimální denní množství bílkovin je 0,6 g na 1 kg vaší váhy. Pro dospělého, zdravého člověka je to 0,8 g/kg. Bílkoviny by se měly zvyšovat při jakékoliv zátěži (např. po operaci, onemocnění, v těhotenství, při kojení). U vytvrvalců jsou tyto hodnoty cca 1,2 g/kg a u silových sportovců dokonce 1,4-1,8 g/kg.

Na našem blogu a taky Instagramu @htbox.cz najdete recepty na nejen vyvážené obědy a večeře, ale taky na zdravé/fit dezerty. U dezertů se snažíme o to, aby obsahovaly málo sacharidů, jsou bez umělého rafinovaného cukru a taky vždy obsahují bílkoviny. Vy si tak můžete vykouzlit vyváženou snídani nebo svačinku, na které si pochutnáte a ještě doplníte bílkoviny.






Zdroje:

CLARK, Nancy.Sportovní výživa: pro pěknou postavu, dobrou kondici, výkonnostní trénink. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-247-9047-5.

CAHA, Mgr. Jan.Základní výživové postupy ve fitness. Fitness instutut. s. 34.





Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít