Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Proč a jak číst složení na potravinách?

Na trhu jsou potraviny, které na pohled vypadají jako zdravé, ovšem skutečnost je mnohdy úplně jiná. Všichni nám radí, že bychom měli číst složení, ale jak? Nejen to Vám prozradíme v tomto článku.

Proč a jak číst složení na potravinách?

Proč číst složení?

V obchodech často narazíme na potraviny, u kterých na obalu najdeme vyfocené čerstvé ovoce s nápisem OVOCNÁ tyčinka, ale po přečtení zjistíme, že obsahuje třeba pouze UMĚLÉ ovocné aroma. V dnešní době jsou populární také proteinové výrobky, za tento produkt si pěkně připlatíme, ale ne vždy obsahuje opravdu vysoký podíl bílkovin. Obsahuje třeba jen o něco málo vyšší než předešlý produkt, který má firma na trhu nebo o to více je v produktu přidaného cukru nebo nasycených tuků.

Proto doporučujeme číst složení. Na obalu firmy často uvádí zavádějící informace, obal firmám prodává. Ve složení se však dozvíte skutečné hodnoty, které firmy uvádět musí.





A jak tedy číst složení?

Vycházejme z úplného základu. Téměř vždy platí, že čím méně surovin najdeme ve složení, tím lépe. Pokud ve složení najdeme spoustu surovin a u některých si říkáme: ,, Co to je?“, tak tady bude asi něco špatně.

Další věc, na kterou byste si měli dát pozor je, že u složení najdeme na první místě tu surovinu, které je v potratravině nejvíce. Př. Jdete si koupit tyčinku a na složení je: palmový olej, cukr, kokos…. Této tyčince se doporučujeme vyhnout.

Dále se doporučujeme vyhýbat také např. ,,Éčkám“ (ty se řadí do 5 skupin podle míry škodlivosti, použijte stránku www.ferpotravina.cz, kde zjistíte ihned, o jakou škodlivost se jedná), umělým aromatů, různým barvivům..

Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít