Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Nejdůležitější věci, co bychom měli dělat pro naše zdraví

Děláte tyto základní věci pro svoje zdraví a psychickou pohodu? Ne? Tak to změňte! Uvidíte, že Vám bude lépe a Vaše zdraví to ocení.

Nejdůležitější věci, co bychom měli dělat pro naše zdraví

1) Hýbejme se

Snažte se víc hýbat, pokud to neděláte. Tím nemyslíme jen jít si zaběhat, zaplavat nebo zahrát tenis. Choďte víc pěšky. Pokud jedete do práce autobusem, vystupte třeba o zastávku dřív a projděte se. Skvělé jsou i procházky v lese. Uvidíte, že se budete cítit líp nejen fyzicky, ale i psychicky.


2) Jezme zdravě

Zdravě tím myslíme kvalitní suroviny a také mít vyvážený jídelníček. Snažte se o to, aby jste v průběhu dne snědli dostatečné množství bílkovin (minimální denní množství bílkovin je 0,6 g na 1 kg vaší váhy. Pro dospělého, zdravého člověka je to 0,8 g/kg. Bílkoviny by se měly zvyšovat při jakékoliv zátěži (např. po operaci, onemocnění, v těhotenství, při kojení). U vytrvalců jsou tyto hodnoty cca 1,2 g/kg a u silových sportovců dokonce 1,4-1,8 g/kg),tuků (obecně se doporučuje zastoupení 25-30% tuků v našem jídelníčku),sacharidů (průměrně by se množství sacharidů mělo pohybovat mezi 50 až 60 % našeho denního příjmu - z čehož pouze 10 % by měly být jednoduché sacharidy. Stanovení denního příjmu sacharidů záleží na více faktorech - na našem věku, fyzické aktivitě atd.).

Důležitá je samozřejmě také zelenina a ovoce, tyto potraviny obsahují mimo jiné vlákninu, která je důležitá pro naše tělo, aby mohlo správně fungovat.

Nezalekněte se čísel, kterými jsme Vás tu zahltili, nemusíte si jídlo vážit, ale je dobré o jídle přemýšlet a vědět, jak by Váš talíř/miska měla vypadat. A nezapomínejte se taky i trošku odměňovat!




3) Dostatečně odpočívejme a kvalitně spěme

Asi uznáte, že bez dostatečného spánku a odpočinku nemůžeme fungovat,jak bychom si představovali. Naše tělo jednoduše potřebuje odpočívat, aby mohlo fungovat. S kvalitním spánkem a taky odpočinkem se bude cítit dobře nejen naše tělo, ale i mysl.


4) Pitný režim

Samozřejmě, že tím nemyslíme alkohol :-). Myslíme tím vodu a dodržování pitného režimu. I ten je důležitý pro naše zdraví a to nejen v létě.


5) Mysleme pozitivně, radujme se z maličkostí, dělejme, co nás baví a naplňuje

Tento bod je opravdu důležitý a je jen na nás, jak se ho chopíme. Našemu zdraví určitě neprospěje negativní myšlení nebo smutek. Takže pokud to jde, změňte ve svém životě to, co vám tyto negativní myšlenky přináší.


Radujte se, smějte se a žijte. Každý den!



wix.com

Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít