Makové zdravější koláče
Máte doma dlouhou chvilku? Vyzkoušejte tuto verzi zdravějších makových koláčů..

Suroviny:
Na těsto:
350 g hladké špaldové mouky
150 g polohrubé celozrnné mouky
220 ml vlažného rýžového mléka
120 g měkkého tvarohu
5 g sušeného droždí
40 g březového cukru
1 vejce
špetka soli
Na náplň:
150 g mletého máku
2 lžíce měkkého tvarohu
2,5 lžíce medu
3 lžíce rýžového mléka
Na drobenku:
Asi hrst vlašských ořechů a 3 lžíce ovesných vloček
1,5 lžíce medu
1-2 vejce na potření koláčů
Pozn.: rýžové mléko jsem používala, protože je sladké.
Postup:
Ideálně si těsto připravíme v domácí pekárně, pokud máte. Pokud ne zpracujeme těsto z uvedených surovin a necháme kynout asi hodinku na teplém místě.
Smícháme suroviny na náplň a připravíme i drobenku. Ta vznikne rozmixováním vloček, ořechů a medu.
Z těsta si uděláme menší kuličky a dáme je na plech s pečícím papírem (popř. na plech vymazaný máslem). Pomocí sklenice kuličku rozmáčkneme, aby vznikla placka s okrajem cca 1 cm. Necháme ještě na plechu trošku nakynout (asi 10 minut). Na těsto dáme makovou náplň, posypeme drobenkou a potřeme vajíčkem.
Pečeme na 160 °C asi 15 min do zlatova.