Fit hruškový koláč s ořechy
Vůně Vánoc z Vašich domovů ještě úplně vyprchat nemusí! Vyzkoušejte tento zdravý/fit hruškový koláč s ořechy a skořicí.

Suroviny na těsto:
300 g špaldové hladké mouky
100 g másla
60 g měkkého tvarohu
3 lžíce kokosového cukru (nebo třeba březového)
1 vejce M
Na náplň:
250 g Ricotty
3 vejce M
3 lžíce kokosového (březového) cukru
3 větší hrušky
6 lžic pomerančové šťávy
hrst vlašských ořechů
1 lžíce skořice
Na posypání:
trošku vlašských ořechů
lžička skořice
Postup:
Do větší mísy si prosejeme mouku, přidáme cukr, nakrájené máslo, tvaroh, vejce a těsto pomocí rukou zpracujeme. Vytvarujeme z něj kouli, kterou obalíme fólii a dáme odležet do lednice. Mezitím si nakrájíme hrušky na měsíčky (nemusíme je loupat) a pokapeme je šťávou z pomeranče. Náplň připravíme tak, že si ve větší míse smícháme Ricottu, cukr, žloutky z vajec (bílky si dáme zvlášť) a rozdrcenné ořechy na hrubo. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a vmícháme opatrně k náplni z Ricotty.
Vytáhneme těsto z lednice, vyválíme jej do formy, aby bylo těsto o trošku větší než forma - kvůli okrajům. Formu buď vymažeme a vysypeme moukou nebo použijeme pečící papír. Do takto připraveného těsta nalijeme náplň a na ni potom skládáme hrušky, koláč ještě posypeme ořechy, skořicí a dáme péct na 20-25 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C.
Necháme jej vychladnout a můžeme servírovat! :-)