Dejte sbohem nezdravému svátečnímu jídlu a zkuste zdravé placky na 4 různé způsoby
Pokud máte už nezdravého jídla přes svátky dost jako my, pak pro Vás máme 4 různé druhy placek, které si můžete připravit k obědu, k večeři nebo třeba ke svačině. Vyzkoušejte je se salátem, s bramborovou kaší nebo klidně i v pečivu.

Batátové placky z tofu
Suroviny:
2 střední batáty
1 balení uzeného tofu
hrst nastrouhaného sýru (Ementál, popř, třeba Gouda)
4 větší vejce
1 střední cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce ovesné mouky (nebo jiné)
3 lžíce mléka
sůl, pepř, rozmarýn (jiné bylinky)
Postup:
Batáty oloupeme a rozmixujeme na jemno, potom rozmixujeme na jemno i tofu a smícháme v mísy s batáty. Na pánvi orestujeme na jemno nakrájenou cibulku do zlatova a potom přidáme i nakrájený česnek, ten restujeme cca půl minutky. Cibulku s česnekem přidáme do mísy k batátům, přidáme vejce, mléko, mouku, sůl, pepř, rozmarýn (bylinky) podle chuti a pečlivě smícháme.
Opékáme na pánvi na kapce oleje. Podávat můžeme se salátem a jako dresing použít Gervais.
Bezlepkové placky z quinoy
Suroviny:
80 g bílé quinoy v neuvařeném stavu
cca 80 g rýžové mouky
3 větší mrkve
1/2 menšího celeru
1x mozzarella
100 g kvalitní šunky
hrst baby špenátu
2 lžičky bazalkového pesta nebo bazalky
3 vejce
lžíce mléka
sůl, pepř
Postup:
Uvaříme quinou podle návodu. V mixéru rozmixujeme mrkev s celerem na malé kousky, a potom přidáme i mozzarellu a špenát. V míse vyšleháme vejce s mlékem, přidáme nastrouhanou zeleninu, šunku na kostečky, bazalkové pesto, uvařenou quinou, mouky, sůl a pepř.
Směs důkladně promícháme a nachystáme si plech s pečícím papírem. Ze směsi pomocí dlaní vyválíme kuličky, položíme na pečící papír a prsty uděláme z kuliček placičky.
Karbanátky pečeme na 180°C cca 30 minut do zlatova.
Podávat můžete třeba s jogurtovým dipem, já ho udělala s bazalkovým pestem, česnekem, solí a pepřem.
Placky z červené čočky
Suroviny na asi 10 kousků:
asi 200 g červené čočky
6 cherry rajčátek
1 vejce
1 cibule
1 stroužek česneku
petrželka
sůl, pepř, oregáno
řepkový olej
Na tvarohový dip:
měkký tvaroh
trošku pomazánkového másla
červená cibule
sůl, pepř
Postup:
Čočku propláchneme a uvaříme podle návodu. Na pánvi orestujeme cibulku, s nakrájenými cherry rajčátky a česnekem. Potom směs smícháme v misce s uvařenou čočku s ostatními surovinami. Placky smažíme na pánvi (ideálně na té na lívance), kterou lehce vytřeme řepkovým olejem.
Výborné jsou s tvarohovým dipem.
Mrkvovo-luštěninové placky se salátem
Suroviny:
4 střední mrkve
asi 1 hrnek uvařených luštěnin (my použili luštěninovou směs do polévky)
3 vejce
hrst nastrouhaného sýra (my použili Ementál)
sůl, pepř, mlétá paprika
Postup:
Mrkev a uvařené luštěniny rozmixujeme, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a mletou papriku. Důkladně promícháme a na plech s pečícím papírem tvarujeme karbanátky. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 20 minut. Pět minut před vytažením jsem je posypala dalším Ementálem
Na salát jsem použila: rukolu, papriku, okurek, ředkvičky, vlašské ořechy, olivový olej, sůl a pepř.