Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Dejte sbohem nezdravému svátečnímu jídlu a zkuste zdravé placky na 4 různé způsoby

Pokud máte už nezdravého jídla přes svátky dost jako my, pak pro Vás máme 4 různé druhy placek, které si můžete připravit k obědu, k večeři nebo třeba ke svačině. Vyzkoušejte je se salátem, s bramborovou kaší nebo klidně i v pečivu.

Dejte sbohem nezdravému svátečnímu jídlu a zkuste zdravé placky na 4 různé způsoby

Batátové placky z tofu


Suroviny:

2 střední batáty

1 balení uzeného tofu

hrst nastrouhaného sýru (Ementál, popř, třeba Gouda)

4 větší vejce

1 střední cibule

2 stroužky česneku

3 lžíce ovesné mouky (nebo jiné)

3 lžíce mléka

sůl, pepř, rozmarýn (jiné bylinky)


Postup:

Batáty oloupeme a rozmixujeme na jemno, potom rozmixujeme na jemno i tofu a smícháme v mísy s batáty. Na pánvi orestujeme na jemno nakrájenou cibulku do zlatova a potom přidáme i nakrájený česnek, ten restujeme cca půl minutky. Cibulku s česnekem přidáme do mísy k batátům, přidáme vejce, mléko, mouku, sůl, pepř, rozmarýn (bylinky) podle chuti a pečlivě smícháme.

Opékáme na pánvi na kapce oleje. Podávat můžeme se salátem a jako dresing použít Gervais.



Bezlepkové placky z quinoy


Suroviny:

80 g bílé quinoy v neuvařeném stavu

cca 80 g rýžové mouky

3 větší mrkve

1/2 menšího celeru

1x mozzarella

100 g kvalitní šunky

hrst baby špenátu

2 lžičky bazalkového pesta nebo bazalky

3 vejce

lžíce mléka

sůl, pepř


Postup:

Uvaříme quinou podle návodu. V mixéru rozmixujeme mrkev s celerem na malé kousky, a potom přidáme i mozzarellu a špenát. V míse vyšleháme vejce s mlékem, přidáme nastrouhanou zeleninu, šunku na kostečky, bazalkové pesto, uvařenou quinou, mouky, sůl a pepř.

Směs důkladně promícháme a nachystáme si plech s pečícím papírem. Ze směsi pomocí dlaní vyválíme kuličky, položíme na pečící papír a prsty uděláme z kuliček placičky.

Karbanátky pečeme na 180°C cca 30 minut do zlatova.

Podávat můžete třeba s jogurtovým dipem, já ho udělala s bazalkovým pestem, česnekem, solí a pepřem.



Placky z červené čočky


Suroviny na asi 10 kousků:

asi 200 g červené čočky

6 cherry rajčátek

1 vejce

1 cibule

1 stroužek česneku

petrželka

sůl, pepř, oregáno

řepkový olej

Na tvarohový dip:

měkký tvaroh

trošku pomazánkového másla

červená cibule

sůl, pepř


Postup:

Čočku propláchneme a uvaříme podle návodu. Na pánvi orestujeme cibulku, s nakrájenými cherry rajčátky a česnekem. Potom směs smícháme v misce s uvařenou čočku s ostatními surovinami. Placky smažíme na pánvi (ideálně na té na lívance), kterou lehce vytřeme řepkovým olejem.

Výborné jsou s tvarohovým dipem.



Mrkvovo-luštěninové placky se salátem


Suroviny:


4 střední mrkve
asi 1 hrnek uvařených luštěnin (my použili luštěninovou směs do polévky)
3 vejce
hrst nastrouhaného sýra (my použili Ementál)
sůl, pepř, mlétá paprika

Postup:

Mrkev a uvařené luštěniny rozmixujeme, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a mletou papriku. Důkladně promícháme a na plech s pečícím papírem tvarujeme karbanátky. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 20 minut. Pět minut před vytažením jsem je posypala dalším Ementálem

Na salát jsem použila: rukolu, papriku, okurek, ředkvičky, vlašské ořechy, olivový olej, sůl a pepř.



Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít