Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

AVOKÁDO: Superpotravina, ze které se dají připravit skvělá jídla!

Z avokáda můžeme připravit snídani, svačinu, oběd, ale také skvělý dezert! Jaké jsou naše tři TOP recepty z avokáda?

AVOKÁDO: Superpotravina, ze které se dají připravit skvělá jídla!

Avokádo je výborným zdrojem zdravých tuků (převážně nenasycených). Obsahuje velké množství železa, vitamínu B6 a vlákniny. Z dalších vitamínů a minerálních látek je to: draslík, sodík, zinek, vitamín A, B, C a také kyselina listová.


Nutriční hodnoty v syrovém stavu:

Energetická hodnota: 1018 KJ

Bílkoviny: 2 g

Sacharidy: 6 g

Tuky: 24 g

Vláknina: 5 g


Avokádo má samozřejmě příznivý vliv na naše zdraví. Dokáže udržovat optimální hladinu glykémie v krvi a snížit hladinu cholesterolu. Příznivý vliv má také při onemocnění ledvin, jater či močových cest.


V kuchyni lze využívat v syrovém stavu i tepelně upravovat. Můžeme jej využít v jídlech při redukci váhy místo másla nebo majonézy. Z avokáda se dají připravovat snídaně, svačiny, obědy, ale také sladké, zdravé pokrmy. My si pro vás připravili tři skvělé recepty, které musíte určitě vyzkoušet...


1. AVOKÁDOVÁ pomazánka


1 ks zralého avokáda

1/2 menší cibule

1 menší stroužek česneku

sůl, pepř


Postup:

V mixéru jednoduše rozmixujeme všechny uvedené suroviny a nebo zralé avokádo rozmačkáme vidličkou a cibulku s česnekem nakrájíme nadrobno.



2. Těstoviny s AVOKÁDOVOU omáčkou a kuřecím masem

1 ks avokádo

1 ks většího stroužku česneku

pár kapek citrónu

2 ks kuřecích prsou

1 ks menší červené cibule

2 lžičky mleté papriky

1 lžíce řepkového oleje

sůl, pepř


Postup:

Avokádo oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme v mixéru společně s česnekem na hladkou omáčku. Potom přidáme pár kapek citrónu, lehce osolíme a vmícháme do uvařených těstovin. Na pánvi si rozehřejeme řepkový olej a osmahneme červenou cibuli, kterou máme nakrájenou na pásky. Potom přidáme osolené a opepřené kuřecí maso nakrájené na nudličky a přidáme ještě mletou papriku. Hotovou masovou směs podáváme na avokádových těstovinách.


3. Domácí "Nutella" z AVOKÁDA

1 ks zralého avokáda

20 g holandského kakaa

30 g javorového sirupu

hrst lískových oříšků


Postup:

Jednoduše vše rozmixujeme v mixéru úplně do hladka. Doporučujeme např. s palačinkami, které můžeme udělat ze špaldové mouky a úplně bez cukru.




Zdroj:

Kalorické tabulky.Kalorické tabulky [online]. 2019 [cit. 2019-10-23]. Dostupné z: https://www.kaloricketabulky.cz/user/diary

Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít