Zdravá čokoládová babka
Náš další předělaný recept do zdravější verze. Tato svačinka potěší nejen vaše děti!

Suroviny na těsto:
125 ml mléka
1 vejce
1 žloutek (bílek necháme na potření)
50 g másla (pokojové teploty)
300 g hladké špaldové mouky
50 g kokosového cukru (může být i klasický)
¾ sáček sušeného droždí nebo ½ droždí čerstvé
špetka soli
hrst rozinek (nemusí být)
Suroviny na náplň:
Cca 150 g Ricotty
80 g hořké kvalitní čokolády (např. naší Millésime)
1 lžíce holandského kakaa
1 lžíce medu
Postup:
Pokud máte domácí pekárnu, je postup opravdu jednoduchý. Do nádoby z pekárny dejte postupně všechny suroviny, jak jsou psané po sobě (mléko, vejce, máslo pokojové teploty, mouku, cukr, droždí, sůl, rozinky). Na pekárně nastavíme program „těsto“.
Pokud nemáte pekárnu a použijete klasické droždí je postup následující:
Utřete žloutky s máslem, solí a kokosovým (krupicovým) cukrem a dobře promícháme. Přidáme mouku, uděláme v ní důlek a do něj nalijeme mléko, do mléka nadrobíme droždí a mícháme těsto. Poté přidáme rozinky a důkladně těsto zpracujeme. Těsto zakryjeme utěrkou, necháme na teplém místě (např. pod peřinou) a necháme vykynout na cca dvojnásobek.
Meztím si připravíme náplň a to jednoduše smícháním všech surovin (Ricotta, tekutý med, kakao a rozpuštěná čokoláda).
Až máme těsto vykynuté (z pekárny nebo klasicky) vyválíme jej a náplň natřeme na těsto (pozor, ať nenecháte čokoládu v náplni úplně vychladnout, příliš by ztuhla). Smotáme těsto s náplní jako roládu, rozřízneme na půl a jednoduše smotáme. K zjednodušení tady máte fotky postupu:
Takto hotovou babku dáme do podélné formy s pečícím papírem, potřebe bílkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 20-25 minut pěkně do zlatova.
S bílým jogurtem tvoří ideální snídani nebo svačinku!