Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Proč je skvělé jíst dýni a co si z ní připravit?

Podzim bez dýně si neumíme ani představit a to hned ze dvou důvodů....

Proč je skvělé jíst dýni a co si z ní připravit?

Dýně Hokaido je skvělá nejen kvůli své sladké a oříškové chuti, je taky výborná pro naše zdraví. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů to jsou: vitamín A, B, C a betakaroten. Z minerálních látek to je: hořčík, železo, fosfor, draslík a vápník. Dýně Hokaido napomáhá z těla vylučovat toxické látky, zlepšuje trávení a má pozitivní účinky při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní.



Energetická hodnota: 155 KJ na 100 g = 37,1 kCal na 100 g

Bílkoviny: 2 g

Sacharidy: 9 g

Tuky: 0,28 g

Vláknina: 2 g


No a co dobrého si z ní můžeme připravit? Vyzkoušejte našich TOP 5 receptů z dýně:


DÝŇOVO-CELEROVÁ POLÉVKA


1/2 menší dýně Hokaido

1 menší celer

1/2 červené cibule

4 stroužky česneku

kousek zázvoru

rozmarýn, sůl, pepř, olivový olej

cca 750 ml vody podle toho, jak chcete polévku hustou


Dýni, celer a cibuli nakrájíme na proužky a dáme je na plech na pečící papír. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme rozmarýnem. K zelenině přidáme i neoloupané stroužky česneku. Pečeme cca 20 minut na 200°C. Po upečení dáme zeleninu do mixéru,

přidáme i tentokrát oloupané upečené stroužky česneku, zázvor, sůl a pepř. Nakonec přidáme i cca 750 ml ody a rozmixujeme do hladka. Pokud bude polévka moc hustá, přidáme vodu. Podáváme např. s orestovanými semínky a chlebem.






DÝŇOVÉ NOKY S RICOTTOVOU OMÁČKOU

Suroviny:

Na noky:

Cca 700 g dýně hokkaido

200 g celozrnné hladké mouky

Sůl, pepř, sušená bazalka

Na omáčku:

1 kelímek ricotty

1 větší stroužek česneku

½ menší cibule

Kapka oleje

Provensalské koření, sůl, pepř


Postup:


Dýni rozkrájíme na větší čtverečky (nemusíme ji loupat), dáme ji na pečící papír, osolíme, opepříme a posypeme bazalkou. Dýni pečeme na 200°C asi 40 minut. Potom ji dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Do mísy si dáme mouku a rozmixovanou dýni a pomocí rukou vytvoříme těsto. Necháme jej alespoň 20 minut zabalené v potravinové fólii v lednici a připravíme suroviny na omáčku.

Na rozehřáté pánvi s kapkou oleje osmahneme cibulku do zlatava. Potom přidáme česnek a restujeme ještě asi minutku. Potom dáme na pánev ricottu a necháme ji rozehřát. Omáčku dochutíme solí, pepřem a provensalským kořením. Nakonec podle potřeby přidáme do omáčky vodu, záleží na tom, jak chcete mít omáčku hustou. Doporučuji kolem 150-200 ml.


Těsto vytáhneme z lednice. Vytváříme z něj válečky a potom je dělíme na asi 1,5 cm kousky, které roztlačíme vidličkou. Noky vaříme ve vroucí vodě cca 2 minutky, dokud nevyplavou.





BRAMBOROVÉ NOKY S DÝŇOVÝM PESTEM A SÝREM


Na 3 porce budete potřebovat:

500 g bramborových noků

1 ks menší dýně Hokaido

1 ks červené cibule

1 větší stroužek česneku

2 hrsti cizrny z plechovky

2 hrsti hrášku

Olivový olej

Sůl, pepř, oregano


Na posypání: parmazán nebo jiný sýr na nastrouhání

Noky uvaříme ve středním hrnci vodě podle návodu, dýni nakrájíme na kostečky a upečeme ji v troubě do změknutí (15 – 20 minut). Upečenou dýni osolíme, opepříme a posypeme oregánem. Polovinu dýně rozmixujeme do hladka a vznikne nám pesto, druhou polovinu dáme zatím stranou. Na trošce olivového oleje osmahneme cibuli do zlatova.

Vodu z uvařených noků slijeme a noky smícháme s dýňovým pestem. Potom do hrnce přidáme i hrášek, cizrnu, dýni a orestovanou cibulku. Pečlivě promícháme a podle sebe ještě dochutíme.


Při podávání posypeme sýrem.





TRHANÉ KUŘECÍ A QUINOA SALÁT S PEČENOU DÝNÍ

Suroviny na 2 větší porce

3 kuřecí prsní řízky

asi 250 g pasírovaných rajčat

1/2 litru vody

2 lžíce olivového oleje

1 červená cibule

2 větší stroužky česneku

3 lžíce mleté sladké papriky

1 lžíce medu

sůl, pepř, oregáno


Kuřecí prsa opláchneme, odkrojíme, co se nám nelíbí, ale necháme je v celku. Osolíme je a opepříme. Ve středním hrnci s olejem osmahneme cibulku nakrájenou na malé kostečky do zlatova. Potom přidáme i nakrájený česnek a mletou papriku a osmahneme lehce asi minutku. Přidáme rajčata, zamícháme a do vzniklé omáčky vložíme i maso. Zalijeme asi 1/2 litra vody. Ještě dostatečně posolte, opepřete a přidejte oregano. Vaříme pod pokličkou asi 60 minut do změknutí masa.

Po hodince se voda z hrnce odpaří a vznikne hustší marináda (podle chuti přidejte vodu, popř. marinádu povařte dál, aby se zbytek vody odpařilo). Maso z marinády vyndejte a natrhejte na vlákna - ty pak smíchejte s marinádou.


Quinoa salát:

políček

rukola

černá quinoa

pečená dýně

trošku šťávy z citrónu

mandle

olivový olej, sůl, pepř



SUPER VLÁČNÉ DÝŇOVÉ MUFFINY

Na cca 8 kousků:

220 g dýně Hokaido

15 g kokosového cukru

100 g přírodních mandlí

40 g oříškového másla

2 vejce

1 lžička kypřícího prášku

špetka soli

3 pásky hořké čokolády

Dýni pečeme do změknutí cca 20 minut, mandle rozmixujeme na mouku a smícháme s ostatními sypkými surovinami (kypřící prášek, špetka soli). Vejce vyšleháme lehce s cukrem a přidáme rozmixovanou dýni a oříškové máslo – promícháme. Sypké suroviny postupně přidáváme ke směsi z dýně a mícháme. Nakonec do těsta přidáme na kousky nalámanou čokoládu.

Muffiny pečeme v silikátových nebo papírových košíčcích , v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut – musíme z nich vytáhnout suchou špejli.

Ideálně podáváme třeba na snídani s bílým jogurtem nebo s tvarohem.




Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít