Proč je skvělé jíst dýni a co si z ní připravit?
Podzim bez dýně si neumíme ani představit a to hned ze dvou důvodů....

Dýně
Hokaido je skvělá nejen kvůli své sladké a oříškové chuti,
je taky výborná pro naše zdraví. Je bohatým zdrojem vitamínů a
minerálních látek. Z vitamínů to jsou: vitamín A, B, C a
betakaroten. Z minerálních látek to je: hořčík, železo,
fosfor, draslík a vápník. Dýně Hokaido napomáhá z těla
vylučovat toxické látky, zlepšuje trávení a má pozitivní
účinky při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní.
Energetická hodnota: 155 KJ na 100 g = 37,1 kCal na 100 g
Bílkoviny: 2 g
Sacharidy: 9 g
Tuky: 0,28 g
Vláknina: 2 g
No a co dobrého si z ní můžeme připravit? Vyzkoušejte našich TOP 5 receptů z dýně:
DÝŇOVO-CELEROVÁ POLÉVKA
1/2 menší dýně Hokaido
1 menší celer
1/2 červené cibule
4 stroužky česneku
kousek zázvoru
rozmarýn, sůl, pepř, olivový olej
cca 750 ml vody podle toho, jak chcete polévku hustou
Dýni, celer a cibuli nakrájíme na proužky a dáme je na plech na pečící papír. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme rozmarýnem. K zelenině přidáme i neoloupané stroužky česneku. Pečeme cca 20 minut na 200°C. Po upečení dáme zeleninu do mixéru,
přidáme i tentokrát oloupané upečené stroužky česneku, zázvor, sůl a pepř. Nakonec přidáme i cca 750 ml ody a rozmixujeme do hladka. Pokud bude polévka moc hustá, přidáme vodu. Podáváme např. s orestovanými semínky a chlebem.

DÝŇOVÉ NOKY S RICOTTOVOU OMÁČKOU
Suroviny:
Na noky:
Cca 700 g dýně hokkaido
200 g celozrnné hladké mouky
Sůl, pepř, sušená bazalka
Na omáčku:
1 kelímek ricotty
1 větší stroužek česneku
½ menší cibule
Kapka oleje
Provensalské koření, sůl, pepř
Postup:
Dýni rozkrájíme na větší čtverečky (nemusíme ji loupat), dáme ji na pečící papír, osolíme, opepříme a posypeme bazalkou. Dýni pečeme na 200°C asi 40 minut. Potom ji dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Do mísy si dáme mouku a rozmixovanou dýni a pomocí rukou vytvoříme těsto. Necháme jej alespoň 20 minut zabalené v potravinové fólii v lednici a připravíme suroviny na omáčku.
Na rozehřáté pánvi s kapkou oleje osmahneme cibulku do zlatava. Potom přidáme česnek a restujeme ještě asi minutku. Potom dáme na pánev ricottu a necháme ji rozehřát. Omáčku dochutíme solí, pepřem a provensalským kořením. Nakonec podle potřeby přidáme do omáčky vodu, záleží na tom, jak chcete mít omáčku hustou. Doporučuji kolem 150-200 ml.
Těsto vytáhneme z lednice. Vytváříme z něj válečky a potom je dělíme na asi 1,5 cm kousky, které roztlačíme vidličkou. Noky vaříme ve vroucí vodě cca 2 minutky, dokud nevyplavou.

BRAMBOROVÉ NOKY S DÝŇOVÝM PESTEM A SÝREM
Na 3 porce budete potřebovat:
500 g bramborových noků
1 ks menší dýně Hokaido
1 ks červené cibule
1 větší stroužek česneku
2 hrsti cizrny z plechovky
2 hrsti hrášku
Olivový olej
Sůl, pepř, oregano
Na posypání: parmazán nebo jiný sýr na nastrouhání
Noky uvaříme ve středním hrnci vodě podle návodu, dýni nakrájíme na kostečky a upečeme ji v troubě do změknutí (15 – 20 minut). Upečenou dýni osolíme, opepříme a posypeme oregánem. Polovinu dýně rozmixujeme do hladka a vznikne nám pesto, druhou polovinu dáme zatím stranou. Na trošce olivového oleje osmahneme cibuli do zlatova.
Vodu z uvařených noků slijeme a noky smícháme s dýňovým pestem. Potom do hrnce přidáme i hrášek, cizrnu, dýni a orestovanou cibulku. Pečlivě promícháme a podle sebe ještě dochutíme.
Při podávání posypeme sýrem.

TRHANÉ KUŘECÍ A QUINOA SALÁT S PEČENOU DÝNÍ
Suroviny na 2 větší porce
3 kuřecí prsní řízky
asi 250 g pasírovaných rajčat
1/2 litru vody
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
2 větší stroužky česneku
3 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce medu
sůl, pepř, oregáno
Kuřecí prsa opláchneme, odkrojíme, co se nám nelíbí, ale necháme je v celku. Osolíme je a opepříme. Ve středním hrnci s olejem osmahneme cibulku nakrájenou na malé kostečky do zlatova. Potom přidáme i nakrájený česnek a mletou papriku a osmahneme lehce asi minutku. Přidáme rajčata, zamícháme a do vzniklé omáčky vložíme i maso. Zalijeme asi 1/2 litra vody. Ještě dostatečně posolte, opepřete a přidejte oregano. Vaříme pod pokličkou asi 60 minut do změknutí masa.
Po hodince se voda z hrnce odpaří a vznikne hustší marináda (podle chuti přidejte vodu, popř. marinádu povařte dál, aby se zbytek vody odpařilo). Maso z marinády vyndejte a natrhejte na vlákna - ty pak smíchejte s marinádou.
Quinoa salát:
políček
rukola
černá quinoa
pečená dýně
trošku šťávy z citrónu
mandle
olivový olej, sůl, pepř

SUPER VLÁČNÉ DÝŇOVÉ MUFFINY
Na cca 8 kousků:
220 g dýně Hokaido
15 g kokosového cukru
100 g přírodních mandlí
40 g oříškového másla
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
3 pásky hořké čokolády
Dýni pečeme do změknutí cca 20 minut, mandle rozmixujeme na mouku a smícháme s ostatními sypkými surovinami (kypřící prášek, špetka soli). Vejce vyšleháme lehce s cukrem a přidáme rozmixovanou dýni a oříškové máslo – promícháme. Sypké suroviny postupně přidáváme ke směsi z dýně a mícháme. Nakonec do těsta přidáme na kousky nalámanou čokoládu.
Muffiny pečeme v silikátových nebo papírových košíčcích , v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut – musíme z nich vytáhnout suchou špejli.
Ideálně podáváme třeba na snídani s bílým jogurtem nebo s tvarohem.
