Dortík bez mouky s oříškovým krémem
Dort bez lepku, bez cukru a navíc plný bílkovin. Ten musíte opravdu zkusit!

Suroviny:
Na korpus:
1 plechovka červených fazolí
80 g datlové pasty
40 g kokosového oleje
2 vejce
20 g kakaa
2 lžíce javorového sirupu (nebo tekutého medu)
2 lžičky skořice
1/2 sáčku kypřícího sáčku bezfosfátů
špetka soli
3 lžíce vody
Na krém:
2 šálky oříšků namočených přes noc
(mandle, vlašské ořechy, kešu)
50 g datlové pasty
4 lžíce vody
70 g tekutý kokosový olej
3 lžíce javorového sirupu
Na ozdobení:
My použili sušené maliny a drcené kakaové boby.
Postup:
Na krém si musíme oříšky namočit přes noc ve vodě.
Fazole slijeme a rozmixujeme je do hladka společně s datlovou pastou. Aby nám to šlo dobře, přidáme během mixování 3 lžíce vody, kokosový olej a javorový sirup. Potom si v misce smícháme všechny sypké suroviny (kakao, prášek na pečení, skořice, špetka soli). Ve větší misce si vyšleháme vejce, přidáme směs z fazolí a potom postupně přimícháváme sypkou směs. Pokud se nám zdá těsto moc husté, přidáme ještě 1-2 lžíci vody. Těsto by mělo vypadat nějak takto..
Formu o průměru 23 cm vytřeme kokosovým olejem a vysypeme rýžovou moukou (nebo kakaem). Korpus pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 35 minut - musíme vytáhnout suchou špejli.
Krém připravíme jednoduše. Nejprve oříšky zbavíme vody, ve které byly namočené přes noc. Potom je rozmixujeme na hrubo, následně k nim přidáme ostatní suroviny (javorový sirup, voda, rozpuštěný kokosový olej, datlovou pastu) a rozmixujeme úplně do hladka. V případě potřeby můžeme přidat další lžíci vody. Krém by měl vypadat takto..
Po vychladnutí krém natřeme na korpus a ozdobíme.
Dobrou chuť!