Cizrna. Proč je dobré ji jíst a co z ní připravit?
Připravili jsme si pro Vás shrnutí, proč je dobré mít ve svém jídelníčku cizrnu a také dva recepty právě z cizrny. Jeden z receptů Vás možná překvapí..

Cizrna je luštěnina, která obsahuje poměrně vysoký podíl bílkovin, sacharidů, zdravých tuků a vlákniny. Cizrna obsahuje také spoustu vitamínů a minerálů, jako je např. vitamín B, E, C, kyselinu listovou, meď, vápník, zinek, hořčík a další.
Cizrna je vhodná pro celiaky, neobsahuje totiž lepek. Pomáhá zlepšovat trávícího traktu, pozitivně ovlivňuje imunitní systém a hladinu cholesterolu v krvi.
Energetická hodnota na 100 g: 1497 KJ
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 50 g
Tuky: 5 g
Vláknina: 12 g
kaloricketabulky.cz
Cizrna se skvěle hodí pro zdravý životní styl, můžete si z ní připravit pomazánky, saláty, karbanátky, ale také třeba dort! Dva recepty z cizrny jsme si pro Vás připravili níže..
Špenátovo-sýrová omáčka s cizrnou
Suroviny na 2 velké porce:
200-250 g cizrny Lagris v neuvařeném stavu
250 g sýru Ricotta
80 g nastrouhaného sýru Gouda
Hrst baby špenátu
1 střední červená cibule
1 stroužek česneku
provensalské koření, sůl, pepř
kapka řepkového oleje
Příloha: opečená celozrnná tortilla
Postup:
Cizrnu propláchneme a necháme namočenou ve vodě asi 12 hodin, druhý den ji vaříme do změknutí. Na kapce oleje osmahneme do zlatava najemno nakrájenou cibulku, potom přidáme nakrájený špenát a česnek, koření, sůl a pepř. Po 4 minutách přidáme Ricottu a nastrouhanou Goudu. Podle toho, jak chceme omáčku hustou, přidáme vodu a nakonec i uvařenou cizrnu. Omáčku ochutnáme a popř. ještě dosolíme nebo dochutíme.
Opečeme si tortillu na pánvi nebo třeba na grilu a podáváme teplé.
Cizrnový čoko dort
Suroviny:
Na korpus:
370 g uvařené cizrny
3 vejce
110 g medu
70 g holandského kakaa
70 g hořké čokolády (min. 70%)
1 větší banán
2 lžičky jedlé sody
150 ml vody
špetka soli
kapka oleje/másla na vytření formy
Na krém:
250 g tvarohu
2 lžíce medu
2 lžíce holanského kakaa
Postup:
Cizrnu propláchneme, necháme namočenou alespoň 12 hodin ve vodě a uvaříme ji do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s vodou. K cizrně přidáme rozmačkaný banán, kakao, jedlou sodu a špetku soli. Vyšleháme vejce s medem do pěny a smícháme se směsí z cizrny. Nakonec rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a vmícháme do těsta.
Vytřeme formu kapkou oleje/másla a vysypeme ji kakaem. Korpus pečeme na 180 °C 35-40 minut. Z hotového těsta musíme vytáhnout suchou špejli.
Krém připravíme z tvarohu, medu a kakaa a potíráme jej na vychladlý dort. Posypeme kakaem nebo nazdobíme podle sebe a dáme jej ztuhnout do lednice.
Opravdu nepoznáte, že je dort z cizrny a pochutná si na něm opravdu každý. Je neskutečně vláčný! :-)
Zdroje:
www.kaloricketabulky.cz
www.vegmania.cz