Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Cizrna. Proč je dobré ji jíst a co z ní připravit?

Připravili jsme si pro Vás shrnutí, proč je dobré mít ve svém jídelníčku cizrnu a také dva recepty právě z cizrny. Jeden z receptů Vás možná překvapí..

Cizrna. Proč je dobré ji jíst a co z ní připravit?

Cizrna je luštěnina, která obsahuje poměrně vysoký podíl bílkovin, sacharidů, zdravých tuků a vlákniny. Cizrna obsahuje také spoustu vitamínů a minerálů, jako je např. vitamín B, E, C, kyselinu listovou, meď, vápník, zinek, hořčík a další.

Cizrna je vhodná pro celiaky, neobsahuje totiž lepek. Pomáhá zlepšovat trávícího traktu, pozitivně ovlivňuje imunitní systém a hladinu cholesterolu v krvi.

Energetická hodnota na 100 g: 1497 KJ

Bílkoviny: 20 g

Sacharidy: 50 g

Tuky: 5 g

Vláknina: 12 g

kaloricketabulky.cz


Cizrna se skvěle hodí pro zdravý životní styl, můžete si z ní připravit pomazánky, saláty, karbanátky, ale také třeba dort! Dva recepty z cizrny jsme si pro Vás připravili níže..



Špenátovo-sýrová omáčka s cizrnou

Suroviny na 2 velké porce:

200-250 g cizrny Lagris v neuvařeném stavu

250 g sýru Ricotta

80 g nastrouhaného sýru Gouda

Hrst baby špenátu

1 střední červená cibule

1 stroužek česneku

provensalské koření, sůl, pepř

kapka řepkového oleje

Příloha: opečená celozrnná tortilla


Postup:

Cizrnu propláchneme a necháme namočenou ve vodě asi 12 hodin, druhý den ji vaříme do změknutí. Na kapce oleje osmahneme do zlatava najemno nakrájenou cibulku, potom přidáme nakrájený špenát a česnek, koření, sůl a pepř. Po 4 minutách přidáme Ricottu a nastrouhanou Goudu. Podle toho, jak chceme omáčku hustou, přidáme vodu a nakonec i uvařenou cizrnu. Omáčku ochutnáme a popř. ještě dosolíme nebo dochutíme.

Opečeme si tortillu na pánvi nebo třeba na grilu a podáváme teplé.




Cizrnový čoko dort

Suroviny:

Na korpus:

370 g uvařené cizrny

3 vejce

110 g medu

70 g holandského kakaa

70 g hořké čokolády (min. 70%)

1 větší banán

2 lžičky jedlé sody

150 ml vody

špetka soli

kapka oleje/másla na vytření formy


Na krém:

250 g tvarohu

2 lžíce medu

2 lžíce holanského kakaa


Postup:

Cizrnu propláchneme, necháme namočenou alespoň 12 hodin ve vodě a uvaříme ji do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s vodou. K cizrně přidáme rozmačkaný banán, kakao, jedlou sodu a špetku soli. Vyšleháme vejce s medem do pěny a smícháme se směsí z cizrny. Nakonec rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a vmícháme do těsta.

Vytřeme formu kapkou oleje/másla a vysypeme ji kakaem. Korpus pečeme na 180 °C 35-40 minut. Z hotového těsta musíme vytáhnout suchou špejli.

Krém připravíme z tvarohu, medu a kakaa a potíráme jej na vychladlý dort. Posypeme kakaem nebo nazdobíme podle sebe a dáme jej ztuhnout do lednice.

Opravdu nepoznáte, že je dort z cizrny a pochutná si na něm opravdu každý. Je neskutečně vláčný! :-)





Zdroje:

www.kaloricketabulky.cz

www.vegmania.cz

Menu Doprava zdarma Facebook Instagram LinkedIn Hledat Zavřít