5 tipů na snídaňové kaše
Zapomeňte na přeslazené kupované kaše a vyrobte si domácí. Máme pro vás tipy na 5 kaší, které nejsou pouze sacharidová bomba jako ty kupované. Ty naše obsahují navíc i bílkoviny a zdravé tuky. Dopřejte si vyváženou snídani, která vám dodá energii.

1. OVESNÁ KAŠE
Většina ovesných kupovaných kaší obsahuje přidaný cukr, kvůli kterému je kaše zbytečně přeslazená. Ideálním řešením je vyrobit si vlastní domácí směs na kaši, kterou pak jednodušše kdykoliv uvaříte s vodou nebo s mlékem.
Suroviny:
jemné ovesné vločky
jakékoliv ořechy
lněná semínka
chia semínka
mák
Postup:
Vločky rozmixujeme na prášek a ořechy pouze rozdrtíme. Potom vše smícháme a dáme si do krabičky do zásoby. Ve vodě nebo v mléce ji uvaříme cca za 4 minutky. Po sundání ze sporáku můžeme vmíchat ještě protein, dozdobit ovocem, ořechovým máslem apod.
2. BORŮVKOVÁ KAŠE Z QUINOI
Suroviny:
1 hrníček quinoa (já použila černou)
2 hrníčky mléka
hrst mražených borůvek
trošku skořice
med nebo javorový sirup
Na posypání:
oříšky
ovoce
Postup:
Quinou propláchněte a dejte jí do hrnce s mlékem a skořicí. Přiveďte k varu a pod pokličkou za občasného míchání vařte cca 20 minut na mírném plameni. Quinoa musí změknout a kaše zhoustne. Potom můžete podle potřeby přidat mléko, kdybyste ji chtěli o něco tekutější. Přidejte med (sirup) a nazdobte podle sebe. Dobrou chuť!
3. JAHLOVÁ KAŠE
Suroviny:
šálek jáhel
2 lžíce tvarohu
1/2 jablka
trošku medu
skořice
Postup:
Jáhly vaříme v malém hrnci a po 5 min přidáme i nakrájené jablko a skořici. Až jsou jáhly měkké, přidáme tvaroh a sundáme ze sporáku. Dochutíme medem a je hotovo!
4. RÝŽOVÁ KAŠE S MANGO OMÁČKOU
Suroviny:
Na 4 porce:
200 g rýže arborio
1 litr mléka
2 lžíce medu (javorového sirupu)
250 g kvalitního řeckého jogurtu
30 g proteinu např. vanilka (nemusí být)
1 ks zralého manga
oříšky, čokoláda na ozdobu
Postup:
V menším hrnci uvaříme rýži do změknutí (z mléka místo vody). Kaše se bude vařit 25-30 minut, občas ji promícháme. Necháme ji trošku vychladnout a vmícháme jogurt, med a protein. Nakonec rozmixujeme mango a při podávání nalijeme mangovou omáčku na rýžovou kaši. Ozdobíme je a hotovo.
5. RÝŽOVO-TVAROHOVÁ KAŠE S HRUŠKOU
Suroviny:
¾ šálku neuvařené rýže
125 g tvarohu
hruška
skořice
javorový sirup
mandle
vodu na uvaření rýže
Postup:
Rýži opláchneme a dáme do malého hrnce s vodou v poměru dle návodu. Přidáme i tvaroh, skořici a javorový sirup. Po 10 minutách přidáme nastrouhanou hrušku a vaříme ještě do změknutí rýže.
Podáváme teplé a nazdobené mandlemi, zbytky hrušky a kaši ještě přelijeme javorovým sirupem.